Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!

7 pijlers van een circulaire economie

Wij baseren onze aanpak, net als Circulair Friesland, op de 7 pijlers van Metabolic. Dit betekent dat we streven naar gesloten ketens zonder afval, waarbij grondstoffen optimaal worden hergebruikt. Belangrijke principes binnen deze 7 pijlers zijn duurzame energie, goed waterbeheer en behoud van biodiversiteit. Maar ook sociale inclusie en aandacht voor gezondheid en welzijn. Ons doel is een samenleving waarin iedereen met voldoening kan bijdragen.

Deze 7 pijlers geven ons een kader om een circulaire economie in Noord-Nederland te realiseren:

  1. Hoogwaardig hergebruik van materialen
  2. Energie
  3. Water
  4. Biodiversiteit
  5. Culturele diversiteit
  6. Gezondheid en welzijn
  7. Toegevoegde waarde

Pijler 1: Hoogwaardig hergebruik van materialen

Binnen een circulaire economie proberen we grondstoffen zo lang en hoogwaardig mogelijk te benutten. Om schade aan de natuur te beperken, kiezen we zoveel mogelijk voor materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Lukt dat niet, dan ontwerpen we producten die lang meegaan, eenvoudig te hergebruiken zijn of gemakkelijk uit elkaar te halen zijn, zodat onderdelen opnieuw ingezet kunnen worden.

Pijler 2: Energie

We streven ernaar om alleen duurzame energie te gebruiken uit hernieuwbare bronnen die binnen één generatie weer aangevuld kunnen worden. Denk hierbij aan energie opgewekt door zon, wind en water – kortom, groene energie.

Pijler 3: Water

Water is een essentiële grondstof voor onze economie en onmisbaar voor het leven. In een circulaire economie minimaliseren we het gebruik van zoet water en beschermen we natuurlijke waterbronnen.

Pijler 4: Biodiversiteit

We stimuleren aandacht voor biodiversiteit bij het ontwerpen van producten en diensten. Het behoud van onze biodiversiteit helpt op zijn beurt de aarde weer om duurzame energiebronnen te blijven leveren.

Pijler 5: Culturele diversiteit

In een circulaire economie streven we naar een bloeiende samenleving op een aarde die zichzelf kan herstellen en vernieuwen. Dit moet een inclusieve samenleving zijn, waarin ruimte is voor iedereen en respect voor alle culturen.

Pijler 6: Gezondheid en welzijn

We beperken het uitstoten van gevaarlijke en giftige stoffen tot een minimum. Als het gebruik van deze stoffen noodzakelijk is, gebeurt dit op een gecontroleerde manier. Economische activiteiten mogen nooit de menselijke gezondheid en het welzijn bedreigen.

Pijler 7: Toegevoegde waarde

In een circulaire economie breiden we de traditionele definitie van toegevoegde waarde verder uit. Naast de (al bestaande) financiële waarde voegen we een sociale en milieuwaarde toe aan deze pijler. Geld is niet langer het enige doel van deze economie.

Door je aan te sluiten bij Circulair Groningen Drenthe leren we je om deze 7 pijlers te integreren in jouw bedrijfsstrategie. Op naar een duurzame groei en een positieve impact op zowel het milieu als de samenleving.

Meer weten over ons?

Laat je gegevens achter en maak vrijblijvend kennis met onze vereniging, onze leden en onze ambitie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Vul hier je naam en e-mailadres in.