Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!
De overgang naar een circulaire economie biedt niet alleen kansen voor duurzaamheid, maar ook voor economische groei en innovatie. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en financiële ondersteuningsprogramma’s beschikbaar die organisaties, bedrijven en initiatieven helpen om circulaire projecten te realiseren. Of je nu een startup bent die duurzame oplossingen ontwikkelt, een gevestigde onderneming die wil verduurzamen, of een non-profit die zich richt op circulaire initiatieven, er zijn diverse regelingen die je kunnen ondersteunen.
Er zijn veel verschillende soorten subsidies. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare subsidies. Klik op de knop om snel door te scrollen naar de subsidie die je zoekt.
Met deze subsidie kun je 50% van de kosten vergoed krijgen voor het opstellen van een strategisch personeelsadvies- en/of beleid, voor het bijscholen van personeel op nieuwe vaardigheden en competenties óf door een personeelsmedewerker in dienst te nemen.
Ben jij een mkb’er? En wil jij de haalbaarheid van jouw innovatieve idee toetsen? Dit kan bij een noordelijke proeftuin. Vraag deze subsidie aan voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek bij een noordelijke proeftuin.
De provincie ondersteunt bestaande en nieuwe bedrijven in de proces- en maakindustrie die bijdragen aan een toekomstbestendige industrie in Groningen op het gebied van groene chemie, circulaire (en biobased) industrie, biotechnologie en ‘net zero’ industrie.
Wil jij jouw bedrijf in Groningen verduurzamen en je energievoorziening verbeteren? Vraag dan subsidie aan voor onderzoek, een uitvoeringsplan of investeringen in slimme energieoplossingen.
Vergroot jouw initiatief de leefbaarheid van een stad, buurt, dorp of omgeving in de provincie Groningen? En heb jij of werk jij voor een stichting, vereniging, coöperatie of kleinschalige onderneming? Vraag deze subsidie aan.
Vraag 35% subsidie aan voor een onderzoeks- of ontwikkelingsproject voor een nieuw product, dienst of procedé in de provincie Groningen. Of 45% subsidie als je dit samen uitvoert met andere mkb’ers. Je kunt ook subsidie aanvragen voor proof-of-concept-software en embedded software.
Dit programma is voor alle mkb-ers in de provincie Groningen, behalve voor bedrijven in de detailhandel, horeca, visserij, bosbouw en landbouw.
Ben jij woning eigenaar in de provincie Groningen of Noord-Drenthe? Kijk dan of je recht hebt op de subsidie isolatie Nij Begun-terugwerkende kracht.
Wil je een innovatie testen of demonstreren binnen je bedrijf, waarbij je materialen recyclet of installaties geschikt maakt voor gerecycled materiaal? Of grondstoffen inzet, afkomstig van biomassa (biobased)? En zorgt dit voor minder CO2-uitstoot? Vraag dan subsidie aan met de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+): Circulaire economie. Ook voor de kleinere projecten.
Investeer je als ondernemer in een productie-installatie voor het omzetten van reststromen in groen gas, methanol, transportbrandstoffen, chemicaliën of syngas voor industrieel gebruik? Ontvang subsidie voor jou demonstratieproject voor deze vergassing van reststromen.
Voor samenwerkingsverbanden in de maakindustrie, bouw & infrastructuur en consumptiegoederen.
Subsidie voor o.a.:
– Technologisch onderzoek naar circulaire producten, diensten of processen
– Gedrags-, bedrijfs- en verdienmodelonderzoek
Subsidie voor samenwerkingsverbanden voor onderzoek en ontwikkeling naar innovatieve producten of processen op het gebied van circulaire plastics. Uw innovatie moet uiterlijk in 2034 op de markt komen.
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal GroeiFonds. Het doel is plastics volledig circulair te maken en met subsidies de transitie te versnellen. Het programma is gestart in 2023, loopt acht jaar en heeft acht programmalijnen. De programmalijnen richten zich op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen voor bestaande plastics te sluiten.
Het Groeifondsprogramma BioBased Circular maakt de weg vrij om in Nederland over te schakelen op het gebruik van klimaatneutrale materialen. Het programma ontwikkelt een nieuwe bedrijfstak die onder andere plastics, kunststoffen en bouwmaterialen produceert die qua eigenschappen, aantrekkelijkheid en prijs kunnen concurreren met de huidige. Met één groot verschil: ze verruilen fossiele koolstofverbindingen voor plantaardige.
Het programma Two4C ondersteunt het mkb bij een succesvolle overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Hierbij ligt de focus op het verduurzamen van de maakindustrie in het Duits Nederlandse grensgebied. Het doel is om grensoverschrijdende maatregelen te initiëren en uitvoeren.
Het X-Lives project ontwikkelt innovatieve circulaire oplossingen voor het gebruik van hernieuwbare en recyclebare grondstoffen op het gebied van polymeren, vezels en minerale materialen. In X-Lives krijgen Duitse en Nederlandse MKB-bedrijven de kans om hun ideeën te realiseren in grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten met financiële steun tot €75.000.
Vul hier je naam en e-mailadres in.