Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!
De bouwsector speelt een sleutelrol in de transitie naar een duurzame toekomst. Vanuit Circulair Groningen Drenthe ontwikkelen we daarom samen met vele partners een krachtig bouwprogramma dat bedrijven, overheden en kennisinstellingen inspireert én activeert om aan de slag te gaan met circulair en biobased bouwen.
In dit programma richten we ons op drie belangrijke pijlers:
Benieuwd naar dit bouwprogramma? op deze pagina vertellen we er alles over.
Het bouwprogramma ontwikkelen we samen met partners die circulair bouwen actief mogelijk maken in onze regio:
Met het bouwprogramma werken we toe naar een Gronings, breed gedragen programma voor de periode 2025–2030, waarin we de hele bouwketen verbinden en versterken. Dat doen we door:
Op deze pagina laten we zien wat er allemaal al gebeurt. Van spraakmakende voorbeeldprojecten van onze leden tot toegankelijke opleidingen en de actieve kennishubs die onze regio rijk is. Of je nu werkt bij een bouwbedrijf, gemeente, woningcorporatie of kennisinstelling – laat je inspireren door circulair bouwen in de praktijk.
Roy Bonnema komt graag met je in contact
06-21 85 51 06 | roybonnema@vcgd.nl
Deze inspirerende projecten van onze leden bewijzen dat circulair bouwen geen toekomstmuziek is.
De transformatie van de voormalige Niemeyer-tabaksfabriek in Groningen markeert een inspirerend voorbeeld van circulair bouwen. Projectontwikkelaar MWPO, in samenwerking met Campus Groningen en Gemeente Groningen, herontwikkelt het historische complex tot een dynamische ontmoetingsplek voor digitale innovatie, cultuur en ondernemerschap.
In plaats van sloop wordt het bestaande industrieel erfgoed behouden en herbestemd, waarbij materialen worden hergebruikt en de karakteristieke architectuur behouden blijft. Dit project laat zien hoe circulair bouwen niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan het behoud van cultureel erfgoed en de versterking van de lokale economie.
Tussenstation in Hoogeveen, een initiatief van Bork Groep, is een krachtig voorbeeld van circulaire creativiteit in de praktijk. In deze innovatieve hub krijgen restmaterialen uit de bouwsector een tweede leven. Van oude kozijnen die worden omgevormd tot kassen, tot cv-ketels die veranderen in unieke tuinobjecten – niets is hier afval, alles is grondstof. Tussenstation biedt ruimte aan ondernemers, makers en denkers die werken aan een circulaire toekomst, met als doel om 90% van de geoogste materialen opnieuw in te zetten. Het project laat zien hoe circulariteit niet alleen duurzaam, maar ook inspirerend en economisch kansrijk kan zijn.
De Van Heemskerckflat in Groningen ondergaat een circulaire renovatie door Van Wijnen, in opdracht van woningcorporatie Lefier. Het jaren ’60-gebouw blijft grotendeels behouden, inclusief het betonnen casco, en krijgt een nieuwe, duurzame schil met prefab elementen en geïntegreerde zonnepanelen. Deze slimme ingreep verlengt de levensduur van het gebouw en minimaliseert materiaalgebruik. Als onderdeel van het Europese Horizon InCUBE-programma laat dit project zien hoe grootschalige renovatie en circulariteit hand in hand kunnen gaan – mét oog voor betaalbaarheid en woonkwaliteit voor studenten.
Benieuwd wat er allemaal gebeurt op het gebied van circulair en biobased bouwen? Bekijk de interactieve kaart van Circulair in Beeld en ontdek inspirerende projecten, initiatieven en koplopers in de regio.
Heb je zelf een project dat bijdraagt aan een circulaire bouwsector? Voeg het toe aan de kaart! Zo bouwen we samen aan overzicht, inzicht én inspiratie – en maken we het circulaire bouwlandschap steeds zichtbaarder.
Deze cursus staat volledig in het teken van circulair bouwen en hoe jij dat in de praktijk brengt. Onder leiding van diverse specialisten verdiep je je kennis en bekijk je circulair bouwen vanuit verschillende perspectieven. Je werkt tijdens de cursus aan een praktijkcase voor je eigen organisatie of project en past de principes en inzichten toe die in de cursus aan bod komen.
Willen we in de bouw de omslag maken naar biobased bouwen, dan is gedegen, onafhankelijke kennis, vaardigheid en kritisch inzicht nodig hoe je biobased materialen toepast. Deze tweedaagse training biedt professionals de kennis om goed onderbouwd met biobased bouwen en isoleren aan de slag te gaan.
Je leert over de constructies van gebouwen, materiaalgebruik, bouwmethoden en bouwfysica. Ook actuele thema’s in de bouw komen aan bod, zoals verduurzaming. Tijdens de cursus gebruik je je eigen woning als casus voor je eindopdracht. Je doet kennis op van bouwkunde die ondersteunend of aanvullend kan zijn bij de uitvoering van je functie.
Wil je architect worden? Een architect die iets positiefs toevoegt, waanzinnig mooie dingen maakt en iets blijvends achterlaat. De master architectuur leidt architecten op die een positie innemen, zich bewust zijn van hun impact en ethisch handelen. Zij verbeteren de kwaliteit van leven door architectuur en hebben nu en in de toekomst een positieve impact.
Building for Good is een kennishub die zich richt op circulaire uitvragen in de bouw. In samenwerking met overheden, woningcorporaties en ontwikkelaars ontwikkelt de hub meetbare, circulaire inkoopstrategieën.
Door praktijkgerichte pilotprojecten versnelt Building for Good de transitie naar circulair bouwen en levert het concrete voorbeelden die bijdragen aan een toekomstbestendige regio.
BuildinG is een kennishub voor innovatie in de gebouwde omgeving. Samen met bedrijven, overheden en kennisinstellingen ontwikkelt en test BuildinG duurzame oplossingen met directe impact op bewoners en professionals.
De focus ligt op thema’s als circulariteit, klimaatadaptatie, constructieve veiligheid en verduurzaming – allemaal gericht op een toekomstbestendige leefomgeving.
Gewoon Groen is een samenwerking van vijf woningcorporaties in Groningen en Drenthe: Acantus, Wierden en Borgen, Groninger Huis, Lefier en Wold & Waard. Samen beheren zij ruim 60.000 sociale huurwoningen.
Door kennis en krachten te bundelen, versnellen zij de verduurzaming van hun woningvoorraad. Deze samenwerking maakt het mogelijk om op te schalen en impact te maken in een uitdagende markt.
Building Balance is een landelijk programma dat samen met regionale partners werkt aan de opschaling van biobased bouwen – van land tot pand. Door ketenprojecten te verbinden en kennis te bundelen, ontstaan de randvoorwaarden voor een circulaire en biobased bouweconomie.
Met initiatieven in onder meer Groningen en Drenthe stimuleert Building Balance het gebruik van biogrondstoffen in de bouw, en draagt zo bij aan het behalen van regionale én nationale klimaatdoelen.
Cirkelstad is een landelijke coöperatie die zich inzet voor een circulaire en inclusieve bouwsector – zonder afval, zonder uitval. Met ruim 250 partners uit de hele bouwketen werkt Cirkelstad aan het versnellen van circulair bouwen als nieuwe norm.
Via regionale Cirkelsteden – ook in Groningen en Drenthe – verbindt Cirkelstad publieke en private partijen, en ondersteunt zij met kennis, tools en praktijkervaring richting een toekomstbestendige gebouwde omgeving.
DOC33 is een kennis- en innovatiecentrum voor circulair en duurzaam bouwen.
Vanuit Assen verbindt DOC33 mensen, ideeën en expertise om praktische oplossingen te ontwikkelen voor de bouw- en maakindustrie.
Met een sterke focus op toepasbaarheid maakt DOC33 duurzaamheid concreet – als motor voor vernieuwing en versnelling in de regio.
Vul hier je naam en e-mailadres in.