Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!

Nieuws

Terugblik: Nieuwjaarsbijeenkomst

28 januari 2025

Terugblik op een geslaagde bijeenkomst: Ketensamenwerking als sleutel voor een circulaire toekomst

Op 28 januari 2025 vond in de House of Connections – Rijksuniversiteit Groningen het evenement Ketensamenwerking als sleutel voor een circulaire toekomst plaats. Het evenement werd georganiseerd door de Rudolf Agricola School for Sustainable Development UG, de Aletta Jacobs School of Public Health, Rudolf Agricola School, KIA CE en Circulair Groningen Drenthe. Het was een inspirerende middag, vol energie, kennisdeling en waardevolle gesprekken over hoe we de transitie naar een circulaire economie kunnen versnellen.

Plenaire sessie: versnellen van de transitie

De plenaire sessie werd geopend door Bart Volkers, directeur van Circulair Groningen Drenthe, en Frans J. Sijtsma, directeur van de Rudolf Agricola School. Zij bespraken de belangrijkste uitdagingen en kansen voor het versnellen van de circulaire transitie. Het was geweldig om te zien hoe de aanwezigen actief deelnamen en met elkaar in gesprek gingen over de noodzakelijke stappen voor een duurzame toekomst.

Drie belangrijke thema’s in de parallelsessies

Tijdens de parallelsessies werden drie belangrijke onderwerpen besproken:

  • Gedragsverandering als cruciale pijler voor een circulaire toekomst: Hierbij werden de uitdagingen zoals regelgeving, het grootschalig implementeren van veranderingen en de mentale obstakels voor het aanpassen van gewoontes besproken. Tegelijkertijd werden er kansen gepresenteerd, zoals het vertellen van een positief verhaal en het verbinden met gelijkgestemden. Hoe krijgen we burgers en bedrijven geïnteresseerd in circulaire oplossingen en hoe kunnen we aantonen dat de stappen die we zetten daadwerkelijk effect hebben?
  • Systeemverandering in complexe, grensoverschrijdende ketens: De transformatie naar een circulaire economie wordt belemmerd door kortetermijndenken en geldgedreven systemen. Toch liggen er kansen in samenwerking en het opnieuw opbouwen van ketens. De grote vraag is hoe we lange supply chains duurzamer kunnen maken, zodat ze bijdragen aan de circulaire economie.
  • Circulaire businessmodellen en de rol van communicatie: Communicatie speelt een essentiële rol bij het overtuigen van mensen en bedrijven om over te stappen naar duurzame alternatieven. Er werd gediscussieerd over de bereidheid om meer te betalen voor duurzame producten en diensten en hoe we de voordelen van circulaire businessmodellen helder kunnen uitleggen om meer bedrijven en consumenten te overtuigen.

Dank aan alle sprekers die deze middag tot een succes hebben gemaakt:

Speciale dank aan Bart Joling van Ten Stripes – B Corp, Mariska Bloem van Noord Cups en Manon Prins van Groener Groningen voor hun waardevolle bijdragen tijdens de sessies. Daarnaast bedanken we Emma Folmer, Marijke Leliveld en Niels Faber voor hun waardevolle input vanuit de Rijksuniversiteit Groningen.

Vooruitkijken naar 2025

We sloten het evenement af met een nieuwjaarsborrel, waar volop ideeën werden uitgewisseld en we samen vooruitkeken naar 2025. Het was een dag van inspirerende gesprekken, waardevolle inzichten en de gezamenlijke ambitie om stappen te zetten richting een circulaire toekomst.

Dank aan alle deelnemers en sprekers voor hun bijdrage aan deze dag. Samen zetten we de volgende stap op weg naar een duurzame en circulaire wereld!

GERELATEERD NIEUWS

Nieuws

Circulair Groningen Drenthe is OFFICIEEL van start!

30 januari 2025
Nieuws

Vanaf vandaag gaan wij verder als Circulair Groningen Drenthe!

30 januari 2025
Nieuws

Terugblik: Nieuwjaarsbijeenkomst

28 januari 2025